Ovaj program osmišljen je zato da bi se iskoristila jedinstvena prilika, boravak oko stotinu kritičara iz četrdesetak zemalja sveta, te da im se prikaže izbor beogradskih predstava koje nisu u glavnom programu BItefa.

To su predstave koje koncepcijski ne moraju nužno da odgovaraju Bitefovim „novim tendencijama“, ali koje ostvaruju najviše umetničke standarde. Pošto jeglavni program, kao i prateći, već veoma gust, showcase nije mogao da sadrži veći broj predstava. Ipak, umetnički tim Bitefa trudio se da ovaj izbor bude višestruko reprezentativan: da obuhvati predstave sa bitnim referencama i da sadrži različite pojave/žanrove zastupljene u beogradskom pozorišnom životu: dramsko pozorište, savremeni ples, pozorište za decu i mlade. Radovaćemo se ako ovaj program bude izvršio svoju misiju i doprineo – u najširim međunarodnim razmerama–medijskoj vidljivosti i stručnoj procenibeogradskog teatra. Čini nam se da takvu vidljivost dosad nije imao prilikuda ostvari.

nora

foto: Nenad Petrović

29. septembar, 20:00

Jugoslovensko dramsko pozorište

Elfride Jelinek

NORA!

Šta se dogodilo nakon što je Nora napustila muža ili Stubovi društava

Režija: Snežana Trišić

Igraju: Nataša Tapušković, Branislav Lečić, Vojin Ćetković, Nataša Ninković, Nebojša Milovanović, Bojan Dimitrijević, Anđelika Simić, Goran Daničić, Branko Cvejić, Branka Petrić, Vesna Stanković, Andrijana Oliverić, Marko Janketić

Prevod: Jelena Kostić Tomović; Dramaturg: Periša Perišić; Scenograf: Darko Nedeljković; Kostimograf: Maja Mirković; Kompozitor: Irena Popović; Koreograf: Sonja Vukićević; Scenski govor: Ljiljana Mrkić Popović

Komad Šta se dogodilo nakon što je Nora napustila muža ili Stubovi društava austrijske nobelovke Elfride Jelinek, svojevrsni je nastavak ali i parafraza dveju Ibzenovih drama Nora (Lutkina kuća) i Stubovi društva, koji prati „razvojni put“ Nore Helmer, nakon što je ostavila muža, kroz pozorišni kaleidoskop muških projekcija/fantazama o ženi u ulozi supruge, majke, radnice, umetnice, ljubavnice, prostitutke, konkubine, domino-dame i konačno, poslovne žene.

Hoće li Nora uspeti da ostvari svoju želju i žudnju za samoostvarenjem, ili će morati da prihvati sudbinu koju joj je odredila istorija dramskog teatra? Hoće li uspeti da ispuni svoje planove ili će morati da se pomiri sa mestom koje joj je namenilo savremeno potrošačko društvo?

pijani

29. septembar, 20:00

Atelje 212

Ivan Viripajev

PIJANI

Režija: Boris Liješević

Prevod s ruskog: Novica Antić; Scenografija: Aleksandar Denić; Kostim: Maja Mirković; Kompozitor: Aleksandar Kostić; Asistent reditelja: Nevena Rajković; Organizacija: Jelena Tvrtković i Jovana Pavić

Igraju: Marta Bjelica,Nebojša Ilić, Jelena Đokić, Isidora Minić, Bojan Žirović, Svetozar Cvetković, Dara Džokić, Nenad Ćirić, Branka Šelić, Vuk Jovanović, Dejan Dedić, Branislav Trifunović, Strahinja Blažić,Jelena Petrović

Najnovija drama jednog od trenutno najizvođenijih ruskih i evropskih savremenih dramskih pisaca Ivana Viripajeva, Pijani, smeštena je negde na Zapadu, u nekom od današnjih velegrada, gde je četrnaestoro likova (bankari, menadžeri, dobrostojeći sloj savremenih tehnokrata i intelektualaca, plus jedna prostitutka), zbog različitih razloga i povoda, pijano. Međutim, to pijanstvo samo je maska, uz pomoćkoje oni mogu da se osmele i kažu istine koje čak ni sami sebi ne smeju trezni da priznaju, istine koje otkrivaju koliko besmisleno, ništavno i podlo žive. U tom „kolektivnom monologu“ neki od njih ipak dolaze do saznanja da na svetu postoji i nešto drugo, nešto zbog čega vredi živeti, a to su ljubav i nada.

oz

foto: Vladimir Jablanov

30.septembar, 12:00

Pozorište „Boško Buha“

Milena Depolo, po motivima F.L. Bauma

ČAROBNJAK IZ OZA

Režija: Staša Koprivica

Scenograf: Boris Maksimović; Kostimografkinja: Magdalena Klašnja; Kompozitor: Srđan Marković; Scenski Pokret: Damjan Kecojević; Organizatorka: Nataša Karanović; Asistenti organizatorke: Dunja Babović I Aleksandar Dimitrijević

Igraju: Jovana Stojiljković, Uroš Jovčić, Aleksandar Milković, Zoran Cvijanović, Stefan Bundalo, Boris Milivojević, Andrijana Oliverić, Aleksandra Simić, Katarina Marković, Jelena Trkulja, Ivana Lokner, Nikola Malbaša, Nemanja Stamatović

Kakva je današnja Doroti? Ko je njen Toto? Šta su danas pamet, ljubav i hrabrost? Zašto zlo ne bi bilo i pomalo smešno? Zašto dobro ne bi imalo nijednu falinku? Kakav je to današnji opsenar koji zavodi mase i ubeđuje ih u sopstvenu veličinu? Odgovarajući na ova pitanja, udaljavali smo se postepeno od originala, upravo zato da bismo mu ostali što bliži.

naglavacke

30. septembar, 14:00

Malo pozorište„Duško Radović“

NAGLAVAČKE

Koncept i koreografija: Dalija Aćin Thelander i Karen Levi

Muzika: Tian Rotvel

Igraju: Milica Pisić, Jovana Rakić Kiselčić, Vladimir Arsenijević

Naglavačkeje predstava koja predlaže najmlađoj publici jedinstven susret sa savremenim plesom. Obraćajući se dečijoj radoznalosti, predstava na specifičan način stimuliše percepciju i interakciju i poziva decu da učestvuju, istražuju i otkriju sebe i druge kroz neobično vizuelno i fizičko iskustvo. Njihova uloga i učešće u izvođenju ohrabrujeih i podstiče da vide sebe, kao i druge, iz nove perspektive, poziva ih na saradnju, intrigira njihovu radoznalost i doprinosi njihovom shvatanju plesa i umetnosti. Estetika predstave insistira na minimalizmu i jednostavnosti. Odstupanjem od uobičajenih pozorišnih konvencija predstava daje prednost spontanosti, riziku i „open end“ pristupu.

vojnik

foto: Nenad Šugić

30. septembar, 20:00

Bitef teatar

PRIČA O VOJNIKU

Koreografija: Gaj Vajcman i Roni Haver

Asistent koreografa: Kamilo Čapela

Kostimograf: Slavna Martinović

Igraju: Ana Ignjatović Zagorac, Nataša Gvozdenović, Milan Marić, Luka Kolarov, Vladimir Čubrilo, Luka Lukić

Alternacije: Miona Petrović i Boris Vidaković

Plesna pedagoškinja: Isidora Stanišić

Muziku za predstavu Priča o vojniku komponovao je Igor Stravinski 1918. godine, a libreto je napisao Ramuz. U adaptaciji ovog dela (kompanija „Club Guy & Roni“), libretistkinja Džudit Herzberg preradila je libreto tako da podstakne moralnu dilemu mladog vojnika koji se vraća iz rata. Тo je postignuto jednostavnim pitanjem – Kako se jedan pošten čovek nosi s činjenicom da je ubijao ljude sa druge strane rovova?

Predstava Priča o vojniku spoj је intenzivnog plesa, govora imuzike, putovanje kroz imaginarne, ali i istinite događaje i emocije. Predstava je dobila prestižnu nagradu „Zlatna maska“ na istoimenom pozorišnom festivalu u Moskvi 2013. godinе.