Institucija kulture Parobrod

27. Septembar, 13:00h

POZORIŠTE I PSIHA

Radionica / prezentacija projekta

Voditeljka radionice i autorka koncepta: Lidija Andonov

Umetničko oblikovanje: Jelena Bogavac

Dramaterapija je vrsta umetničke terapije koja koristi metode i transformativnu moć pozorišta u svrhe psihološkog lečenja, integracije i razvoja. Projekat Pozorište i Psiha nastao je sa idejom da se dramaterapija primeni u samom pozorištu, kako bi se glumcima i rediteljima omogućio drugačiji pristup ulogama i kreiranju dramskog teksta. U martu 2016. godine, autorke ovog projekta okupile su grupu mladih glumaca i glumica s kojima u Bitef teatru rade na produkciji participativne pozorišne predstave koja nastaje kroz radionički proces, zasnovan na dramaterapiji. Premijera ove predstavezakazana je za predstojeću pozorišnu sezonu, a učesnici/ce programa Bitef Amfiteatar imaće priliku da se uključe u jednu od radionica, to jest da prisustvuju otvorenoj probi predstave. Ideja je da se profesori i studenti umetničkih fakulteta na ovaj način upoznaju sa osnovnim principima dramaterapije, ali i da – svojim učešćem u radionici, daju lični doprinos predstavi u nastajanju; da budu njena test-publika, to jest stručni saradnici, voljni da s autorskim timom predstave podele svoje utiske i zapažanja, kao i da daju dramaturško-rediteljske predloge za dalji rad.

Projekat Pozorište i psiha nastaje u koprodukciji Bitef teatra i trupe Drama Mental Studio. Vodi ga Lidija Andonov, glumica, koja je nakon studija na Akademiji umetnosti u Novom Sadu specijalizirala dramaterapiju na InstitutfürTheatertherapie u Berlinu. Dramaturgijom i režijom predstave bave se Jelena i Milena Bogavac, a glumci i glumice koji učestvuju u ovom procesu istovremeno su i koautori teksta, to jest predstave u nastajanju.

Kreativni tim: Lidija Andonov, Jelena Bogavac, Uroš Mladenović, Đorđe Živadinović Grgur, Uroš Novović, Gorica Regodić, Aleksandra Veljković, JovanZdravković, Olivera Peruničić, Mirjana Jelić, Danijela Vranješ, Maja Šuša, Milica Janković, Jovan Mijović, Milena Bogavac

Producentkinja: Anđela Stošić