Event

Bitef > Bitef Festival > JAŠUĆI OBLAK

JAŠUĆI OBLAK

30/09/2016
21:30 - 22:35

Narodno pozorište u Beogradu Scena „Raša Plaović“

Speaker:
Autor i reditelj: Rabi Mrue

JAŠUĆI OBLAK

Produkcija Rabija Mruea, Bejrut, Liban

Autor i reditelj: Rabi Mrue

30. septembar, 21:30

NARODNO POZORIŠTE U BEOGRADU

SCENA „RAŠA PLAOVIĆ“

Trajanje: 1h 05’

Učestvuje: Yasser Mroué

U saradnji sa: Sarmad Louis

Asistenti: Petra Serhal , Janin Baroud

Prevodi na engleski jezik: Ziad Nawfal

Podrška: Fonds Podiumkunsten, Prins Claus Fonds, Hivos & Stichting DOEN – (The Netherlands)

Fotografije: Joe Namy

REČ SELEKTORA:

Jašući oblak je novi projekat libanskog umetnika i performera Rabija Mruea. Zasniva se na ličnom iskustvu umetnikovog brata Jasera u periodu posle libanskog građanskog rata,  a koji je bio jedno od prvih savremenih razaranja velikih razmera na Bliskom istoku i uzročnik migracija. Ovo predavanje-performans kombinuje snimljeni video materijal i „živu“ reč u  izvođenju samog Jasera. Snažna, dirljiva i poetska mešavina činjenica i fikcije problematizuje koncept biografije, ispituje mogućnosti (granice) predstavljanja i sećanja  i istražuje prostor između političke stvarnosti i ličnog sećanja. Rabi Mrue je veoma cenjen i  na svetskim pozorišnim festivalima često prisutan umetnik koji živi na relaciji Bejrut–Berlin, a podjednako je aktivan i u vizuelnim i u izvođačkim umetnostima.

O PREDSTAVI:

Predstava Rabija Mruea impresivna je kombinacija ličnog i političkog: za Jašući oblak, on poziva svog brata Jasera da igra lik koji podseća na njega samog. Jaser, osoba koja je nakon ranjavanja u Libanskom ratu izgubila moć govora, počinje da snima filmove koji su fuzija njegovih sećanja u formu subjektivne scenske slike razvoja političke situacije u Libanu. Za Mruea, ovo predstavlja polazište za umetničku autorefleksiju koju, potom, transponuje za potrebe pozorišta i izložbi.

Slike; jedna nestaje, druga se pojavljuje. On uglavnom ne razume vezu između jedne slike i one koja stoji do nje. Potreban mu je neko ko ga dobro poznaje ko bi mu o njoj pričao i pokrenuo je, tako da ona više ne bude statična. Kada su naše uspomene nalik nepomičnim slikama bez scena iz prošlosti, kako tada funkcioniše sećanje?

O AUTORU

RABI MRUE rođen je 1967. godine. Živi i radi u Berlinu. Kao umetnik, glumac i reditelj,  u svom radu spaja vizuelne umetnosti, performans i pozorište. Mrue konstantno traga za novim i savremenim vezama između različitih elemenata i jezika u formama pozorišnog izražavanja. Svojim pozorišnim radom skreće pažnju na širi politički i ekonomski kontekst; mešanjem stvarnosti i fikcije, on koristi pronađene dokumente, video-materijal, fotografije i predmete, kako bi problematizovao autoritet arhivskog dokaza. Mrue je suosnivač Bejrutskog kulturnog centra, urednik za TDR: The Drama Review (Njujork) i reditelj u pozorištu Minhen Kameršpile.

REČ AUTORA:

„Suočavam se s publikom po principu jednakosti, što će reći da oni znaju onoliko koliko i ja.“

Rabih Mroué

IZVOD IZ KRITIKE:

„Jašući oblak je vešta pozorišna predstava, u isto vreme emotivna i vrcavo inteligentna, s pričom koja je i žestoko lična i potpuno univerzalna.“

Daily Star, Lebanon