CIRKOBALKANA 4.

26. septembar – 2. oktobar

Manifestacija je uspostavljena 2013. godine, s ciljem da se putem predstava, predavanja, radionica i rezidencijalnih programa približi umetnost savremenog cirkusa kako široj javnosti, tako i kreatorima kulturne politike, ali i sa željom za formiranjem i afirmisanjem mladih cirkuskih umetnika. Za razliku od prethodnih godina, kada se program održavao u cirkuskom šatoru, kao nezavisnom izvođačkom prostoru, ovogodišnji festival za trenutak iskače iz svojih okvira, ali i dalje ostaje pri svojoj ideji jačanja nezavisnih izvođačkih prostora. Program će se odvijati na tri lokacije (CZKD, KC REX, Magacin u Kraljevića Marka 4). Festival savremenog cirkusa „Cirkobalkana“ održaće se u organizaciji Cirkusfere (Beograd) i Cirkorame (Zagreb) od 26. septembra do 2. oktobra u Beogradu i od 4. do 10. oktobra u Zagrebu.

PREDSTAVE

betti-combo1

27. i 30. septembar, 21:00, CZKD

AL CUBO / Betti Combo (FR)

Svako u svojoj Vavilonskoj kuli. Dva muškarca i jedna žena, plastične kofe i dva ukulelea. Gradeći neverovatne konstrukcije, nepredvidive balanse, pedantni i ponekad podrugljivi trio nas uvodi u srećnu i prihvatljivu neizvesnost. Put u dubinu uspeha, iskazivanje privatnosti i čitav haos oduševljava nas očiglednom slobodom i svojom ludošću.

U istraživanju ekstremnosti i potrazi za postizanjem ravnoteže, Betti Combo koristi kofe kao motor koji pokreće radnju. Kineska šipka proširuje scenski prostor na dimenziju u vazduhu, gde se pokušavaju dostići granice nestabilnosti i nesigurnosti kako bi se napredovalo dalje. Za tehničko pismo svake tačke koriste se cirkuske discipline i fizički teatar u komunikaciji s klovnom svakog glumca…

Betti Combo je trupa nagrađena nagradom SACD za inovaciju na 35. Festival Mondial du Cirque de Demain 2014, prvom nagradom na  Best of Be turneji 2013, proglašeni su laureatima 2013–2014 na Chemin de Creation-Pyrenees de cirque i najboljom internacionalnom kompanijom na ACT  festivalu 2014.

Autori i izvođači: Ilaria Senter, Fabrizio Rosselli, Francesco Caspani

torture

28. septembar, 21:00, CZKD

TORTURE / Cirkorama (HR)

Predstava cirkuske sadašnjosti

Tortura (lat. tortus = „izokrenut“, franc. Torture = „pitanje“, prema Didroovoj Enciklopediji) čin je  namernog nanošenja fizičke ili psihičke boli s ciljem da se ispuni neka želja osobe koja vrši torturu ili da se žrtva navede na određenu akciju. Po definiciji, tortura se vrši s namerom i znanjem. Tortura je zakonom zabranjena u većini država… Zakonom zabranjena, ali ipak sveprisutna.

Prigrlili smo torturu kao svakodnevni čin i ritual, činimo je sebi samima, mi – Ljudi iz Cirkusa.

Višenje na udovima, bacanje sa visine, repeticije do iznemoglosti, prinuda da se bude u određenim položajima, samo su neke od naših malih tortura koje činimo sebi i partneru, koje se iz dana u dan ponavljaju s tendencijom da se povećava broj sati provedenih u prostoriji za mučenje tela. Nema poštede ni za psihu. Cilj? Mučimo sebe da bi nas priznali drugi. Na kraju sami sebi dajemo priznanje. Zasluženo!?!

Troje izvođača na sceni pokušava pokretom i muzikom da prenese svoje viđenje torture, prisutne u svakodnevnom društvenom životu i umetničkom stvaralaštvu. Koristeći definiciju reči tortura, i njene praktične oblike kao motive, izvođači ih implementiraju u izvođenje kroz muziku, akrobatiku, manipulaciju objektima, VJ-ing… Ovde je reč o preispitivanju sitnih i ponešto većih mučenja koja činimo sebi i koja nam drugi čine na putu do sopstvenog umetničkog ostvarenja.

Autori i izvođači:

Jadranka Žinić Mijatović, Nikola Mijatović, Bruno Motik

demagog

29. septembar, 21:00, CZKD

DEMAGOG / Cirkusfera (SR)

(Treća premijera predstave)

Dođemo vam. Dođete nam!

Pozivamo demagoge i demagoškinje svih boja, veličina i oblika, da dođu na skup povodom obeležavanja svetskog dana demagogije, i tim povodom pozivamo vas da proglasimo štrajk!

Štrajk demagoga za novu eru demagogije!

Uprava Upozorenja Demagoga takođe javlja da će štrajk trajati do ispunjenja svih naših zahteva, tj. do sledećeg upozorenja demagoga. Dajte svoj doprinos dekonstrukciji savremenog konceptualnog slepstika, i želimo vam ugodno žuljanje.

Autori i izvođači:

Milan Manić i Dušan Murić

*Širenje demagogije deljenjem letaka demagoga bez izričite dozvole komunalnih službi nije dozvoljeno. Takođe, mi se izopštavamo iz situacija da neko iz publike nije platio kartu ili porez ili struju ili pretplatu, a prisustvuje našem prisustvovanju i ne govori da se ne slaže. Ni u kom slučaju ne preuzimamo odgovornost ni za kakve posledice. Ukoliko do štrajka dođe ili ne dođe. Dođemo vam. Dođete nam.

cirkobalkana-kabare

1. oktobar, 21:00, CZKD

CIRKOBALKANA KABARE (SR/HR)

Posle kolosalnih nastupa u Donjem Brijanju, Prnjavoru i Žminju i mnogim drugim važnim mestima na Balkanu, haotični kabare konačno stiže i na naš festival Cirkobalkana. Odlučili smo da ovo izbegličko siroče prisvojimo i nazovemo Cirkobalkana haos kabare. Predstava koja neodoljivo podseća na veče u cirkusu, samo ovog puta bez krova nad glavom, šatora. Izvođenje klasičnih cirkuskih tačaka na način koji nimalo ne podseća na tradicionalno, a ipak domaće, svetsko a naše. Provokacija, umesna improvizacija i karakteristični haos uz karikaturu.

Izvođači: razni

somiru

2.oktobar, 21:00h, CZKD

SOMIRU/Rogor Cirkus (SLO)

Putovanje senke kroz snove u traženju onoga, koji naizgled miruje. Kroz pokret i zvuk, ritam i

dah javlja se »per-sona« (»koja odzvanja«), koja putuje kroz imaginarne svetove realnosti.

Put je vijugav i strm, apstraktan i apsurdan, lep i nerazumljiv.

Atraktivna predstava, koja na zanimljiv i inovativan način povezuje muziku sa akrobatskim

plesom na tkaninama i parteru.

Autori i izvođači:

Dana Auguštin i Thierno Diallo

2.10. od 22h CZKD

KAMIN’E/Fouxfeuxrieux Company (FR)

(Skor za jednu ženku i tri zabrinute žene-klovnice)

Trajanje: 45 min

Izgubljene na raskrsnici četiri vetra, Brigit, Vivianne i Gretza prolaze kroz svet prateći

svoje apetite. Žestoke i otkačene, one će vas povesti u svom koferu na put u njihovu ludu poetiku.

Kamin’e razigrava priču nezasitih apetita za životom tri karaktera, otkrivajući monstruoznost i

surovost koja se krije u svakom od nas. Na tom putu, kada glad nije zadovoljena, može doći do

pokolja! Mešanjem svoje proždrljive ljubavi i šarenog ludila, ove tri klovnice kuvaju poslastice koje

ćete voleti.

Za publiku preko 7 godina starosti. Bez reči (ili skoro!) Ali uz muziku.

Autori i izvođači:

Agathe Frankian-Bel, Camille Foubert et Mathilde RyelandtI

 

RADIONIČARSKI PROGRAM

LABORATORIJA CIRKUSKE UMETNOSTI

26-30. septembar, 10:00–14:00 (CZKD, KC REX, Magacin u Kraljevića Marka 4)

Radionica manipulacije objektima sa Francescom Caspani-em (Betti Combo)
Akrobatska radionica na “Chinese pole”-u sa Ilariom Senter (Betti Combo)

Radionica teatarskog klovna sa Fabrizio Rosselli-em (Betti Combo)

1. i 2. oktobar, 11:00–13:00

Cirkuske radionice za decu uzrasta od 8–12 godina

Više informacija na www.cirkobalkana.org

Program podržali: Francuski institut, Teatroskop, ECF-European cultural foundation, SDC-Swiss Agency for Development and Cooperation, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Sekretarijat za kulturu Grada Beograda