BITEF POLIFONIJA

30. septembar PROGRAM

11:00 Dom omladine Beograda – Sala Amerikana

Generator – saradnička platforma za razvoj plesnog pozorišta za decu na Balkanu / Stanica Servis za savremeni ples, Beograd, Srbija

KAKO UPOZNATI DECU SA NOVIM POZORIŠTEM I NOVO POZORIŠTE SA DECOM?

Predstavljanje priručnika – razgovor/radionica

Moderatorka: Marijana Cvetković, Stanica Servis za savremeni ples

Trajanje: 120’

Govore: stručnjaci iz oblasti obrazovanja, umetnosti za decu, savremenog plesa i pozorišta za decu i mlade

Radionica Razvoj kreativnog plesa i pokreta za decu, namenjena vaspitačima, učiteljima, roditeljima i

svima koji žele da deci približe pozorište i ples.

Voditelji radionice: Jovana Rakić Kiselčić i Milena Todorović

Generator je dugoročni kolaborativni projekat koji teži razvoju izvođačkih umetnosti za decu na Balkanu. Na Bitef Polifoniji predstavlja se projekat i dva nova priručnika Kako upoznati decu s pozorištem i pozorište s decom i Vežbanka za pokret i ples. Projekat okuplja umetnike, pedagoge, predstavnike institucija i eksperte angažovane na polju izvođačkih umetnosti i edukacije sa balkanskog i nordijskog prostora. Kroz istraživanja, laboratorije, radionice i javne diskusije svi ovi profesionalci se uključuju u procese razvoja plesnog pozorišta za decu i zajednički podižu standarde i kvalitet ove umetnosti. Glavni cilj je da se znanjem i praksama rada za decu i sa decom ojačaju obrazovni i kulturni sektor, te da se uspostavi i razvije održiva veza između ova dva sektora.

Partneri u projektu su Stanica Servis za savremeni ples iz Beograda, Tala Dance Center iz Zagreba, Nomad Dance Academy Makedonija i Centar za edukaciju mladih, Travnik.

17:00 Kulturni centar REX

Produkcija: Stanica Servis za savremeni ples, Beograd, Srbija

VRSTE 

Autorka: Jovana Rakić Kiselčić

Trajanje: 60’

Izvođenje, tekst: Jana Milenković, Mina Kontić, Nataša Šmelc, Tamara Pjević

Dramaturgija: Marko Pejović

Svetlo: Marko Milinković

Muzika: BCH

Predstava je nastala kao rezultat projekta koji se bavi uključivanjem mladih umetnica iz oblasti savremene igre u profesionalni rad i istražuje njihov odnos prema savremenom plesu, plesnim institucijama, stanju na plesnoj sceni, poimanju budućnosti, izbora i odluka, kao i njihov pogled na ono što im je u polju umetnosti ponuđeno da se time bave ili konzumiraju. Vrste su koautorski projekat, u kome koreografkinja uz podršku dramaturga zadaje okvir i principe, a izvođačice određuju parametre kao što su tekst, ritam, pauze, stepen prisutnosti i izostanka. Izvođačice odgovaraju na razne zadatke, saopštavaju svoja iskustva, ali ih stavljaju u širi društveni kontekst. Predstava delom pokušava da ponudi odgovor na problematiku generacijski raznorodnog tima, gde se (in)direktno unose razne reference i gde nije uvek jasno ko govori i ko se kome obraća, gde su zadaci višesmerni, a odgovori se mešaju.

Projekat podržali: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, KC REX, Festival Van Okvira.

Nakon predstave: ASSITEJ dijalozi – razgovori mladih pozorišnih teoretičara i kritičara sa publikom.