polifonija

17 Bitef Polifonija 16

Odoleti mahnitosti

28. septembar – 1. oktobar

Bitef Polifonija je posvećena novim pozorišnim tendencijama koje mogu da se otkriju i prate u inovativnim, procesnim i participativnim projektima pozorišnih umetnika i drugih stvaralaca u radu s mladima, kako u kontekstu savremenog stvaralaštva i umetnosti, tako i u drugim kontekstima kao što su obrazovanje, aktivizam i kultura zajedništva.

U mitu iz koga je ove godine proizašao slogan Bitefa i naslov Bitef Polifonije, Odoleti mahnitosti, postoji livada kao omiljeno mesto okupljanja i zajedništva u igri, plesu, kupanju i branju cveća, mesto opuštanja – kao mali beg od problema svakodnevice. Ali to mesto, govori nam mit, u jednom trenutku opuštenosti, igrom privlačne prevare, postaje poprište mahnitosti i grube igre posedovanja, otimanja i trajanja u sudarima dobitaka i gubitaka, i pokušaja iskupljenja i uvek novih igara mahnitosti koje ne nestaju već se sve masovnije igraju… Koliko sami određujemo istinu, svoje angažovanje, zajedništvo i meru odolevanja mahnitosti u svetu u kome živimo sada i ovde? Koliko naša delovanja i odluke predstavljaju neizbežnost i kob, ili je sve ipak rezultat našeg nedelovanja i prihvatanja te kobi? Kako smo poverovali da nam zajedništvo više ne treba, a da razjedinjenost, otimanje od drugih ili poništavanje drugih, imaju privlačnost i predstavljaju vrhunac potvrde našeg društvenog postojanja?

Istina je uvek uslovljena mnoštvom, podseća Bahtin, ne može biti stvorena niti izgovorena iz jednog, kao ni iz prostog skupa ili zbira glasova. Celina je ta koja proširuje mogućnosti i konstituiše značenje, ma koliko delovi bili raznorodni i jedinstveni. Tako nastaje polifonija: u kontrapunktu glasova, kroz ukrštanje različitih iskustava i praksi: polemičkih, obrazovno-razvojnih, umetničkih ili participativnih. Dakako zajedničkih, okrenutih ka onoj odavno zanemarenoj, propustljivoj i sinestezijskoj zoni teatra u kojoj tragamo za delovanjem kroz javne društvene prakse, kroz pozorište u obrazovanju, u dijalogu, u pokretu, u bajkama, u parkovima, u horovima, u drugostima. Možda baš tako istupamo iz zone naše ušuškane mahnitosti, stremeći ka novom vidu kolektiviteta, jednakih i proširenih mogućnosti.

 Programski odbor 17. Bitef Polifonije 2016.

28. Septembar PROGRAM

29. septembar PROGRAM

30. septembar PROGRAM

1. oktobar PROGRAM