kongres

28. kongres Međunarodnog udruženja pozorišnih kritičara (IATC-AICT)

26.09–01.10.

O IATC i njegovim aktivnostima

Istorijat

Bitef slavi pedesetogodišnjicu i velikodušno je pozvao Međunarodno udruženje pozorišnih kritičara da svoj 28. dvogodišnji kongres održi u Beogradu. No, IATC bi isto tako mogao da se pridruži rođendanskom slavlju jer je to i njegova šezdesetogodišnjica. Štaviše, prestižna nagrada Thalia, koju dodeljuje Udruženje, takođe puni deset godina.

Danas je Međunarodno udruženje pozorišnih kritičara zaista međunarodno u savremenom smislu te reči pošto okuplja preko 3000 kritičara iz oko 75 zemalja, u nacionalnim ili regionalnim udruženjima i kao pojedinačne članove ili saradnike.

IATC je osnovan 1956. godine u Parizu kao nastavak prvog međunarodnog kružoka kritičara iz 26 zemalja. IATC je brzo rastao i razvio sIstem rada s konferencijama i simpozijima, nudeći veoma vredne seminare za mlade i nove pozorišne kritičare.Tokom godina mnogi mladi profesionalci mogli su da se sreću u raznim delovima sveta i grade vlastite mreže međunarodnih veza. U normalnim prilikama, svake godine se organizuju po dva seminara za mlade kritičare sa po dvanaest ili više polaznika. Radni jezici svih aktivnosti IATC su engleski i francuski.

Critical Stages/Scènes critiques/ Kritičke scene

Važan deo rada IATC uvek je bio da prati i komentariše međunarodnu kritiku, pa je stoga najnovija delatnost Udruženja internet časopis koji se objavljuje dvaput godišnje i dostupan je čitaocima širom sveta: Critical Stages/Scènes critiques.Svako ko želi da bude u toku s pozorišnim životom u bilo kom delu sveta naći će sjajno blago u on-line delovanju časopisa. Najnovije izdanje je iz jula ove godine, a tema je Dance (Ples).

NAGRADA THALIA

Na vanrednom kongresu IATC, održanom 2006, povodom njegove pedesetogodišnjice, prvi put je predstavljena nagrada Thalia.

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA

Novo i globalno pozorište: Između komodifikacije i umetničke nužnosti

Organizatori: BITEF, Beograd Međunarodno udruženje pozorišnih kritičara (IATC)

i njegov e-časopis Critical Stages/Scènes critiques

Beograd, 27. i 28. septembar 2016

SHOWCASE beogradskih pozorišta

29-30. septembar

Ovaj program osmišljen je zato da bi se iskoristila jedinstvena prilika, boravak oko stotinu kritičara iz četrdesetak zemalja sveta, te da im se prikaže izbor beogradskih predstava koje nisu u glavnom programu BItefa.