post

Bitef > Bitef Festival > Vesti > Blog > ODLUKE ŽIRIJA 50BITEFA16

ODLUKE ŽIRIJA 50BITEFA16

  • By vesna 
  • Category: Blog 
  • Comments (0) 

Žiri 50Bitefa16 u sastavu – Jun Čeo Kim iz Južne Koreje (predsednik žirija), Aleksandar Denić iz Srbije, Tomas Irmer iz Nemačke, Aleksandra Jovićević iz Srbije i Femi Osofisan iz Nigerije – razmotrio je svih 12 predstava i doneo odluku da samo četiri predstave zavređuju da budu razmotrene za neku od nagrada. Od te četiri je, velikom većinom, odlučeno da Grand Prix „Mira Trailović“ bude dodeljen predstavi Urnebesna tama reditelja Dušana Davida Paržižeka, u produkciji Burgteatra iz Beča.

Specijalna nagrada „Jovan Ćirilov“ ravnopravno se dodeljuje dvema predstavama: Sviti Br.2 Žorisa Lakosta i Enciklopedije reči, u produkciji Ešel 1:1, koja je dodeljena jednoglasno, i predstavi Jašući oblak, reditelja i producenta Rabi Mruea, koja je dodeljena većinom glasova.

Obrazloženje:

Smatramo da je predstava Svita Br.2 proširila granice dokumentarnog teatra svojom hrabrom, intenzivnom i kreativnom upotrebom ljudskog glasa, dok je predstava Jašući oblak dokazala kako snažan politički stav može da preraste u estetski doživljaj.