post

Bitef > Bitef Festival > Vesti > Ko je ko > Miloš Latinović – Direktor

post cover

Miloš Latinović – Direktor

  • By aaron 
  • Category: Ko je ko 
  • Comments (0) 

Miloš Latinović je rođen 23. septembra 1963. godine u Kikindi.
Osnovnu i srednju školu završio je u Kikindi, a Fakultet političkih nauka u Beogradu, gde je odbranio master rad na temu: Sterijino pozorje i pozorišni život Srbije. Trenutno je na doktorskim studijama na istom fakultetu BU.
Radio je kao novinar u listu „Komuna“ i Radio Kikindi, a sarađivao je sa redakcijama više dnevnih listova i časopisa u Srbiji, među kojima su Dnevnik (Novi Sad), Borba (Beograd), Nacionalna geografija i drugi. Nekoliko godina uređivao je književnu rubriku pod nazivom – Rukopisi, lista srpske dijaspore „Kišobran“ koji izlazi u Vankuveru – Kanada.
Za novinsku reportažu „U sred polja oko mora“ objavljenu u magazinu „Nedeljni dnevnik“, 1999. godine dobio je „Gran pri“ festivala „Interfer“ u Somboru.
U periodu od 1999. do 2001. godine obavljao je dužnost direktora Narodne biblioteke „Jovan Popović“ u Kikindi, a od 2003. do 2008. godine bio je direktor Narodnog pozorišta u Kikindi.
Kao član opštinskog veća SO Kikinda bio je zadužen za resor kulture, obrazovanja i medija u periodu od 2008. do 2013. godine, a poslednjie tri godine mandata obavljao je i dužnost zamenika predsednika SO Kikinda.
Učestvovao u pokretanju i organizovanju stručno-teorijskog simpozijuma „Kikindski dijalozi“, koji je održavan u ovom gradu u periodu od 2002 do 2005. godine uz učešće eminentnih sociologa, kulturolaoga, filozofa i drugih teoretičara iz Srbije i okruženja.
Autor je šest zbirki priča, šest romana, dve knjige eseja, dve monografije i desetak dramskih tekstova (pet je objavljeno u pozorišnoj i književnoj periodici) od kojih su Panonski karusel i Payador ili Crnjanski izvedena u NP Kikinda. Objavio je više od sto književnih priloga u periodici, nedeljnim i dnevnim listovima.
Roman Šekspirov klijent (Stilos, Novi Sad) bio je 2002. godine u užem izboru za NIN-ovu nagradu.
Knjiga Priče vetrova, posle dva izdanja u Srbiji (Čigoja štampa, Beograd i Prometej, Novi Sad), prevedena je na rumunski i nemački jezik, a brojni prozni tekstovi su mu prevedeni na engleski, mađarski, slovenački, slovački i makedonski jezik.
Žiri društva književnika Vojvodine proglasio je roman Dželat u raju (Stilos, Novi Sad) za najbolju knjigu 2008. godine, dok je za poetsko-proznu zbirku Zvezde i ostrva (Geopoetika, Beograd) dobio je nagradu „Stevan Pešić“ 2012. godine.
Za roman Sto dana kiše (Vulkan izdavaštvo, Beograd) nagrađen je prestižnim priznanjem „Zlatni suncokret“ (Nagrada Vital), 2014 godine.
Član je redakcije pozorišnog časopisa Scena, koji izdaje Sterijino pozorje u Novom Sadu i žirija za dramski tekst na konkursu SP iz Novog Sada za 2013 godinu.
Služi se nemačkim i engleskim jezikom.
Poznaje rad na računaru.
Oženjen je i ima dvoje dece.